Ostatni posiłek Ötziego- „Człowieka Lodu”

Reklama

Ostatnim posiłkiem Ötziego było mięso jelenia i tłuszcz koziorożca o odpychającym smaku, wykazała nowa, jak dotąd najbardziej szczegółowa analiza zawartości żołądka „Człowieka Lodu”.

W 1991 roku dwóch górali natknęło się w Alpach na zmumifikowane ciało mężczyzny, który zmarł 5.300 lat temu. Przez 27 lat naukowcy szczegółowo analizowali jego ubranie, zęby, ciało i tatuaże, ale dopiero ostatnie badania DNA pozwoliły określić, co znajdowało się w jego żołądku.

Oprócz mięsa zwierząt, naukowcy doszukali się pszenicy, ale również śladów toksyny. Wszystko to daje obraz ostatnich dni życia myśliwego z epoki miedzi .

W ubiegłym roku znaleziono w żołądku myśliwego suszone mięso jelenia. Teraz naukowcy ponownie zajrzeli do Ötziego.

Frank Makiner z Muzeum Archeologicznego Południowego Tyrolu w Bolzano powiedział, że już pierwsze spojrzenie przez okular mikroskopu potwierdziło, że „Człowiek Lodu” odżywiał się wieloma rodzajami pokarmu. W próbce znaleziono włókna roślin zmieszane z mięsem. Analiza wykazała, że chodzi o mięsną i tłuszczową tkankę zwierzęcą.

Wszystko wskazuje na to, że Ötzi był świadom tego, że tłuszcz jest znakomitym źródłem energii. Wysokie partie Alp, gdzie żył i został znaleziony, są ogromnym wyzwaniem dla człowieka i wymagają optymalnego wyżywienia chroniącego przed utratą energii. Chociaż, jak powiedział Makiner w wywiadzie dla National geographic, smak spożywanego tłuszczu był okropny.

Wprawdzie trudno jednoznacznie określić, z jakiej części jelenia pochodziło mięso znalezione w żołądku myśliwego, wiadomo już, że najprawdopodobniej było suszone i wędzone.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Avaz

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama