60 minut – w ciągu tego czasu jedna puszka Coli może wyrządzić tyle szkody w organizmie

Reklama

Bardzo słodka, kaloryczna – większość ludzi jest świadoma tego, że Cola nie jest koniecznie zdrowa. Do jakiego jednak stopnia jest szkodliwa dla naszego organizmu już jedna puszka wyjaśnia aptekarz Niraj Naik w swoim blogu: „The Renegade Pharmacist”.

Naik chciał się dowiedzieć, dlaczego coraz więcej ludzi ma otyłość i cierpi na choroby serca lub cukrzycę. W ramach swoich poszukiwań odkrył, że wiele naszych współczesnych chorób cywilizacyjnych idzie w parze z konsumpcją określonych składników, które są zawarte w produktach spożywczych i napojach.

Syrop fruktozowy w wysokim stężeniu​

Substancją, która aptekarzowi szczególnie rzuci się w oczy jest wysoce skoncentrowany syrop fruktozowy, określany także mianem syropu kukurydzianego.

Jest on zawarty w prawie wszystkich produktach spożywczych: fast foodach, słodyczach, daniach gotowych, i właśnie w bezalkoholowych napojach z kwasem węglowym, także w Coli.

Dlatego, według Naiksa, spożycie Coli można określić wszystkim innym, oprócz zdrowego. Już jedna puszka wystarczyłaby, żeby poważnie zaszkodzić własnemu organizmowi. W jaki sposób, aptekarz wyjaśnia w swoim opisie:

Podczas pierwszych dziesięciu minut​

Dziesięć kopiastych łyżeczek cukru jest dostarczanych organizmowi, a to stanowi zalecaną łączną dzienną dawkę. Właściwie, to powinniśmy przy takiej ogromnej ilości cukru natychmiast zwymiotować. Dlaczego tak się nie dzieje? Ponieważ zawarty w Coli kwas fosforanowy tłamsi słodki smak.

Po 20 minutach​

Teraz poziom cukru we krwi osiąga swój punkt szczytowy. Insulina jest uwalniana w dużej ilości. Nasza wątroba włącza się i przemienia cukier w tłuszcz.

Po 40 minutach​

W międzyczasie organizm zakończył przyjmowanie kofeiny. Źrenice rozszerzają się, ciśnienie krwi wzrasta a wątroba wpuszcza cukier w krwioobieg. Do tego, receptory adenozynowe w naszym mózgu są blokowane i powstrzymują nas przed popadaniem w zmęczenie.

Po 45 minutach​

Po dalszych pięciu minutach wzrasta wyraźnie produkcja dopaminy. Ośrodek nagrody w mózgu jest pobudzony – podobnie jak w przypadku nałogów.

Po 60 minutach​

Trwa to około jednej godziny, dopóki kwas fosforowy zwiąże wapń, magnez i cynk w niższych regionach jelit. Na skutek dużej ilości cukru i sztucznych substancji słodzących w organizmie wapń jest wydalany wraz z moczem.

Także moczopędne działanie kofeiny działa około jednej godziny po spożyciu Coli. Pojawia się przymus pójścia do toalety, aby wydalić powiązany wapń, magnez i cynk, które to właściwie wszystkie są niezbędne do budowy kości.

Stopniowo zaczyna słabnąć oddziaływanie cukru i kofeiny. Poziom cukru spada regularnie. W następstwie osoby pijące Colę mogą stać się drażliwe lub zmęczone. Cała woda pochłonięta z Colą została już wydalona, a z nią wartościowe substancje odżywcze.

Autor: 
Tłum. Dominik Nowicki
Źródło: 

Berliner Zeitung

Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama