Nowa metoda kontroli artykułów żywnościowych: Laserowy pistolet w sekundzie demaskuje jakość koniny

Dotychczas w celu wykrycia koniny zadeklarowanej jako mięso wołowe badacze stosowali czasochłonne testy DNA. Dzięki nowej technologii proces ten zostanie przyspieszony. W kilka sekund laserowy pistolet zidentyfikuje koninę.

Według wtorkowych doniesień z Uniwersytetu Technicznego laserowy pistolet potrafi oprócz koniny rozróżniać również inne rodzaje mięs takie jak: wieprzowina, wołowina mięsa z indyka, kury, a nawet gatunki egzotyczne jak mięso wielbłądzie, krokodyle oraz z pytona. Początkowo zaprojektowano pistolet w celu identyfikacji świeżości mięsa. Na pierwsze strony gazet trafił w związku ze skandalem dotyczącym zgniłego mięsa. Odtąd był ciągle udoskonalany, a dzisiaj jest w stanie dokonać pomiaru świeżości i rodzaju mięsa nawet przez opakowanie.

W laserowym pistolecie umieszczona jest zatem mała czerwona laserowa dioda, która wysyła do mięsa trwający zaledwie sekundę świetlny błysk. Następnie ulega on rozproszeniu. Powstałe wskutek rozproszenia światło skupia w sobie wszelkie informacje o gatunku mięsa, a dodatkowo również o jego wieku. Prototyp wspomnianego pistoletu znajduje się na Uniwersytecie Technicznym w Berlinie.

Autor: 
Edyta Grzywacka - Wziątek
Źródło: 

focus.de

Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.