W Szwajcarii obowiązuje nowe prawo: Przed przygotowaniem, homar nie może cierpieć!

Reklama

Obrazek użytkownika koscielniakk
śr., 01/17/2018 - 12:10 -- koscielniakk

W ramach zmian wprowadzonych w związku z ochroną zwierząt, Szwajcaria zabroniła często stosowanej kulinarnej praktyki tj. wrzucania żywych homarów do wrzątku.

 

Od dzisiaj w Szwajcarii nie można wrzucać żywych homarów do gotującej wody. Kulinarna praktyka została zakazana w ramach zmian w przepisach prawa o ochronie zwierząt.

"Żywych raków, a także homarów, nie można już transportować na lodzie lub w lodowatej wodzie. Zwierzęta morskie muszą być objęte ochroną w swoim naturalnym środowisku. Od dzisiaj muszą być pozbawiane świadomości zanim zostaną zabite", zakłada nowe, przyjęte dzisiaj prawo, które wejdzie w życie w marcu tego roku.

 

Srogie prawo

Nowe prawo nakazuje również zamykanie nielegalnych psich farm, wprowadza kary za posiadanie i używanie akcesoriów wykorzystywanych do dyscyplinowania psów, kary za usypianie chorych lub okaleczonych zwierząt, jak również kary za organizowanie walk z udziałem zwierząt.

Nie tylko Szwajcaria zdecydowała się na ochronę homarów przed ich okrutnym traktowaniem w kuchni.

Również w sąsiednich Włoszech Sąd Najwyższy ogłosił w czerwcu ubiegłego roku, że homarów w restauracjach nie można przetrzymywać na lodzie, bo zanim jeszcze staną się wyśmienitą kolacją, skazane są na niewiarygodne męczarnie.

 

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Agencija

Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.

Reklama