Candida i kandydoza

Reklama

sob., 09/17/2022 - 13:39 -- MagdalenaL

Kandydoza to infekcja wywołana grzybami z rodzaju Candida, które znajdują się praktycznie w całym naszym otoczeniu.

Niektóre rodzaje tych grzybów potrafią przetrwać w ludzkim organizmie i żyć obok „lokalnych” bakterii, bez jakiejkolwiek szkody dla zdrowia człowieka. W tym przypadku znajdują się one pod kontrolą układu immunologicznego i tzw. przyjaznych bakterii.

 

Candida zamieszkuje jamę ustną, narządy układu pokarmowego i narządy płciowe. 

 

Jeśli równowaga w organizmie zostanie zaburzona np. przez zażywanie antybiotyków, może dojść do zmniejszenia kwasowości, co może spowodować wzrost grzybów chorobotwórczych i wywołać konkretne objawy.

Candida może się rozprzestrzeniać na śluzówce układu pokarmowego, uszkadzać ją, a następnie wnikać do krwi. Dzieje się to zwykle u osób ze znacznie obniżoną odpornością w AIDS, w zapaleniu wątroby, w cukrzycy. Infekcje wywołane Candidą mogą się pojawiać także u zupełnie zdrowych ludzi.

OBJAWY ZAKAŻENIA CANDIDA:

  • przewlekłe zmęczenie,

  • osłabienie mięśni,

  • uczucie ciężkości,

  • spowolnienie,

  • wyczerpanie psychiczne,

  • bóle głowy,

  • depresja,

  • przewlekłe zapalenie pochwy lub gruczołu krokowego,

  • problemy trawienne, wzdęcia, gazy, zaburzenia pracy jelit, śluz w stolcu,

  • nieprzyjemny zapach z ust,

  • częste infekcje,

  • osłabienie odporności,

  • częste przeziębienia,

  • kaszel wykrztuśny, ciężki oddech, przewlekła niedrożność nosa.

 

Na rozprzestrzenianie się grzybów Candida ma wpływ zażywanie sterydów, antybiotyków, nadmierne spożycie cukru oraz wysokie stężenie cukru we krwi. Te jednokomórkowe grzyby pochodzą z rodziny drożdżaków, najlepiej „czują się” w ciepłych i wilgotnych miejscach organizmu, wyjątkowo łatwo dostosowują się do nowych warunków, co umożliwia im przeżycie w różnych środowiskach. Dlatego właśnie bardzo trudno jest uwolnić się od grzybów Candida, gdy nagle przeistoczą się w formę patogenu.

Wiele rodzajów Candida zostało znalezionych we florze jelitowej ssaków, włączając w to także Candida albicans.

Grzyby z rodzaju Candida najczęściej wywołujące tę infekcję u człowieka to:

  • Candida Albicans

  • Candida Crusei

  • Candida Galbrata

  • Candida Parapsilos

  • Candida Tropicalis

 

LECZENIE KANDYDOZY:

Leczenie Candida to obowiązkowa wizyta u lekarza w celu zdiagnozowania typu Candida i dobrania odpowiedniej terapii. Utrzymywanie higieny, prowadzenie zrównoważonego trybu życia i prawidłowe odżywianie to sposoby, którymi możemy zapobiegać tej grzybicy. Uwalnianie się od tych grzybów wymaga zmiany sposobu odżywiania i spożywania żywności z niską zawartością węglowodanów. Cukier „karmi” grzyby Candida, więc wyeliminowanie go  z diety udaremni rozmnażanie Candida i pojawianie się objawów choroby. W czasie kandydozy należy unikać mleka i produktów mlecznych, cukru, owoców, kawy, mąki, alkoholu i wszelkiej żywności otrzymywanej w procesie fermentacji.

To, co przynosi organizmowi korzyści, a szkodzi Candida, to:

  • Kompleks witamin B (w kapsułkach niezawierających grzybów),

  • witamina C,

  • cynk,

  • czosnek,

  • zboża pełnoziarniste,

  • oliwa z oliwek.

 

Rozwiązanie na kandydozę

Kandifit to dietetyczny produkt-posiłek wykorzystywany do specjalnych celów medycznych.

Kandifit wykazuje wyraźne działanie grzybobójcze w neutralizacji i zapobieganiu kandydozie, neutralizacji i zapobieganiu Candida albicans w jamie ustnej, żołądku i jelitach, narządach rozrodczych kobiet oraz grzybicy i innych chorobach skóry.

 

Kandifit nie wywołuje toksycznego efektu nawet podczas długotrwałego przyjmowania. Interakcje z innymi lekami i preparatami nie zostały odnotowane.

 

Autor: 
Autor: LV Pharm Tłumaczenie: Joanna Karbownik

Reklama