Cholesterol oksydacyjny LDL

Reklama

sob., 09/17/2022 - 13:36 -- MagdalenaL

* Czym jest cholesterol?

Cholesterol to związek produkowany w wątrobie, który jest podstawowym materiałem potrzebnym do procesu syntezy kwasów żółciowych, witaminy D, wszystkich hormonów nadnerczowych. Ponadto wchodzi w skład błon komórkowych. To podstawowy czynnik zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi, jak również stresem oksydacyjnym, który prowadzi do osłabienia funkcji komórek śródbłonka w naczyniach krwionośnych. Dlatego konieczne jest, aby oprócz laboratoryjnego badania ogólnego cholesterolu zbadać lipoproteinowe cholesterole HDL i LDL (proteiny przenoszące cholesterol).

*Czym jest cholesterol oksydacyjny LDL?

Cholesterol LDL jest zwany także „złym” cholesterolem. Zaburzenie stężenia lipidów lub zwiększenie zawartości oksydacyjnego cholesterolu LDL prowadzi do zmian miażdżycowych w ściankach naczyń krwionośnych. W konsekwencji pojawiają się liczne choroby sercowo-naczyniowe, nerek i mózgu, w związku z czym należy wykonywać regularną kontrolę laboratoryjną.  Cholesterol LDL może zatrzymywać się na ściankach naczyń krwionośnych, ale tylko, gdy ścianki te są w stanie zapalnym. W takich warunkach dochodzi do oksydacji i tworzy się cholesterol oksydacyjny LDL.

*Jak duże są cząsteczki cholesterolu LDL?

–          duże (21.2-23nm)

–          średnie (19.8-21.2nm)

–          małe (18.0-19.8nm)

Im mniejsze cząsteczki LDL, tym są one gęstsze i bardziej niebezpieczne, ponieważ mniejsze i oksydacyjne LDL może przenikać przez ścianki naczyń krwionośnych i wywoływać powstawanie blaszki miażdżycowej, czego konsekwencją jest zwężenie naczynia krwionośnego.

* Co wskazuje na niebezpieczne cząsteczki cholesterolu LDL?

Jeśli podczas analizy laboratoryjnej okaże się, że posiadamy niską wartość trójglicerydów i wysoką wartość cholesterolu HDL, oznacza to, że cząsteczki cholesterolu LDL są duże i przezroczyste, więc nie stanowią zagrożenia.

W przeciwnym razie wysoka wartość trójglicerydów obok niskiej wartości HDL cholesterolu oznacza, że cząsteczki cholesterolu LDL są niewielkie i łatwo ulegają oksydacji. Takie LDL jest już zagrożeniem.

 

Autor: 
Autor: Aqualab Tłumacz: Joanna Karbownik

Reklama