Ogórki kiszone lekiem na aspołeczność?

Reklama

czw., 01/07/2021 - 15:28 -- MagdalenaL

Fot. kwestiasmaku.com

Odkryto kolejną zaletę jedzenia ogórków kiszonych. Oprócz aspektów zdrowotnych tego przysmaku okazuje się, że regularne jedzenie ogórków kiszone może zmniejszać wpływ… fobii społecznej.

Przeprowadzenia badania podjęli się amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Maryland i College of William & Mary. Wzięło w nim udział 700 studentów. Wynik zaskoczył badaczy. Okazało się, że ci studenci, którzy regularnie jadali ogórki kiszone, dużo chętniej wchodzili w interakcje z innymi osobami.

Czy wpływ na to ma też dieta i poziom aktywności fizycznej?

Uczestnicy eksperymentu musieli najpierw opowiedzieć naukowcom, z jakich produktów składa się ich codzienna dieta, a także jaką formę aktywności fizycznej na co dzień stosują. Dietetyk zajmujący się zbieraniem odpowiedzi od studentów pytał też o ilość spożywanych owoców i warzyw (również, co ważne, tych fermentowanych) w ciągu ostatnich trzydziestu dni. Później wykonano badanie. Jego wyniki są co najmniej ekscytujące.

Młodzi ludzie, którzy w swoich jadłospisach regularnie uwzględniali spożywanie fermentowanej żywności (np. ogórków kiszonych), wykazywali się znacznie mniejszym poziomem lęku społecznego. Eksperci uważają, że za wyniki badań odpowiadają naturalne probiotyki, które znajdziemy w fermentowanych produktach spożywczych. To one według prowadzących badania mają wpływ na nasze umiejętności społeczne.

Fermentowana żywność korzystnie wpływa na nasz organizm

Przykładem fermentowanych warzyw są często ogórki kiszone. Bakterie probiotyczne oddziałują korzystnie na nasz układ pokarmowy, co w pośredni sposób prowadzi do zmniejszenia lęku społecznego i poprawy samopoczucia. Nie należy jednak zapominać o ich pozostałych, równie pożytecznych, właściwościach zdrowotnych. Żywność fermentowana wspomaga nasz układ trawienny, usuwając z jelit zalegające złogi i toksyny, łagodzi bóle związane ze wrzodami żołądka, wzmacnia naszą odporność, poprawia apetyt, a także wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Autor: 
Mateusz Rymiszewski
Źródło: 
o2.pl / kwestiasmaku.com

Reklama