Naukowcy powiedzieli, jakie jedzenie nasila rozwój raka

Reklama

Obrazek użytkownika koscielniakk
śr., 08/28/2019 - 12:29 -- koscielniakk

Naukowcy z University of Massachusetts odkryli, że smażenie w oleju roślinnym przyczynia się do rozwoju guzów nowotworowych w jelitach. Wyniki badania zostały opublikowane w komunikacie prasowym na stronie internetowej American Association for the Study of Cancer.

Eksperci przeprowadzili eksperymenty na myszach. Gryzoniom podano olej rzepakowy, szeroko stosowany do przygotowania fast foodów.

Naukowcy odkryli, że smażone w oleju roślinnym jedzenie prowadzi do rozprzestrzeniania się toksycznych pierwiastków w układzie krążenia. To z kolei wywołuje wzrost guzów. Eksperci przekonują, że osoby cierpiące na problemy jelitowe powinny zrezygnować ze smażonych potraw.

„Stosowanie takiej żywności przez osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit lub rakiem jelita grubego zwiększa prawdopodobieństwo, że choroba stanie się bardziej agresywna” - powiedział naukowiec Godong Zhang.

Autor: 
Aleksandra Gadocha
Źródło: 

ria.ru

Reklama