Osoby jedzące mięso doświadczają niższego poziomu depresji i lęku w porównaniu z weganami

Reklama

pon., 10/11/2021 - 06:16 -- zzz

Systematyczny przegląd badań opublikowanych do 18 czerwca 2020 r. sugeruje, że osoby spożywające mięso średnio doświadczają niższego poziomu depresji i lęku.

Jest Szacuje się, że 5% Amerykanów, Kanadyjczyków 8% i 4,3% Niemców przestrzegać diety wegetariańskiej. Większość Euro-Amerykanów jako przyczyny wegetarianizmu podaje obawy dotyczące wpływu spożycia mięsa i hodowli mięsa na środowisko i dobrostan zwierząt . Z kolei wegetarianie w Indiach, gdzie stanowią 30% populacji, w dużej mierze powołują się na etykę czystości lub wierzenia religijne. Wegetarianie, których nie motywują kwestie etyczne, środowiskowe lub dotyczące czystości, motywują natomiast rzekome korzyści zdrowotne wegetarianizmu.

 

Niedawna metaanaliza Urska Dobersek i in. zbadali związek między spożyciem mięsa a dwiema psychopatologiami – depresją i lękiem. Związek między wegetarianizmem a zdrowiem psychicznym jest kontrowersyjną kwestią w nauce o zdrowiu, a badania wykazują zarówno korzystne, jak i szkodliwe skutki absencji mięsnej. Jednak wegetarianizm i weganizm stają się coraz bardziej popularne jako „zdrowszy” styl życia.

 

Badacze przeanalizowali 20 artykułów opublikowanych w latach 2001-2020, aby zbadać różnice w depresji i lęku między osobami niepijącymi mięsa a konsumentami mięsa. Wykorzystano wyniki z 17 badań przekrojowych, 2 mieszanych badań przekrojowych i podłużnych oraz 1 randomizowanego badania kontrolowanego. Według naukowców badania uwzględnione w metaanalizie zostały wybrane pod kątem metodologicznego rygoru („projektowanie, pobieranie próbek i rekrutacja, specyfikacja i analiza wyników oraz interpretacja i przekazywanie wyników”) i pomniejszone z puli prawie 7354 potencjalnie istotnych badań .

Naukowcy odkryli istotny związek między spożyciem/wstrzymywaniem się od mięsa a występowaniem depresji i lęku, przy czym osoby spożywające mięso mają niższy średni poziom depresji i lęku niż osoby, które nie spożywają mięsa. Co najważniejsze, odkryli, że różnica w poziomie depresji i lęku była większa w badaniach wysokiej jakości w porównaniu z badaniami niskiej jakości.

„W porównaniu z weganami, konsumenci mięsa doświadczyli zarówno niższej depresji ( g  = 0,26, 95% CI [0,01 do 0,51],  p  = 0,041), jak i lęku ( g  = 0,15, 95% CI [-0,40 do 0,69],  p  = . 598). Seks nie zmienił tych relacji”.

Naukowcy przypisują sprzeczne wyniki badań i przeglądów systematycznych stosowaniu niewiarygodnych protokołów oceny. Odkryli na przykład, że badania niskiej jakości mogą wykorzystywać pomiary zgłaszane samodzielnie, w przeciwieństwie do pomiarów psychopatologicznych opartych na DSM (Podręczniku Diagnostyki i Statystyki Zaburzeń Psychicznych), prosić uczestników o przypomnienie sobie diety zamiast śledzenia jej w czasie rzeczywistym lub rekrutować (stronnicze) próbki ze stron internetowych wegańskich i wegetariańskich, grup społecznościowych, społeczności i restauracji.

Badacze ostrzegają jednak przed przypisywaniem związków przyczynowych między spożywaniem mięsa/wstrzymywaniem się od jedzenia a depresją lub lękiem (dane były niewystarczające do zbadania związków przyczynowych). Przeczytaj metaanalizę Urska Dobersek, Kelsey Teel, Sydney Altmeyer, Joshua Adkins, Gabrielle Wy i Jackson Peak tutaj .

 

Autor: 
zzz
Źródło: 

sapienjournal.org

Reklama