Zmiany klimatyczne : Kanibalizm wśród niedźwiedzi polarnych

Reklama

Obrazek użytkownika koscielniakk
wt., 03/03/2020 - 16:00 -- koscielniakk

Naukowcy zaskoczeni są coraz powszechniejszym na Antarktydzie zjawiskiem kanibalizmu wśród niedźwiedzi polarnych. Jako przyczynę podają zmiany klimatyczne i eksploatację paliw kopalnych.

Jak pisze Daily Mail, wraz z globalnym ociepleniem, epidemiami i różnymi negatywnymi wydarzeniami politycznymi pojawiło się niepokojące zjawisko w świecie zwierząt- kanibalizm.

Topnienie lodu wywołane ociepleniem oraz bardzo duża aktywność firm działających na Antarktydzie nie pozwalają niedźwiedzim polować. Skrajne wyczerpanie spowodowane głodem doprowadza je więc do aktów kanibalizmu, również w stosunku do bardzo młodych osobników.

Brakuje żywności, powstające co rusz firmy wypędzają zwierzęta z ich siedzib, a eksploatacja paliw przyspiesza topienie lodu- zjawisko zupełnie obce dla tamtego regionu świata.

- Przypadki kanibalizmu wśród niedźwiedzi polarnych były znane naukowcom już wcześniej. To, co nas niepokoi teraz, to ich częstotliwość. Napadane są nawet samice z młodymi, mówią naukowcy upatrując przyczynę zjawiska w braku pożywienia wywołanym czynnikiem ludzkim.

Niedźwiedzie wykorzystują do połowów na foki tafle lodu, pod którymi pływają drapieżniki. Lodu ubywa, potencjalnych ofiar też i głodne niedźwiedzie zmuszone są do polowania na lądzie, gdzie dostępne pożywienie pozbawione jest wartości odżywczych.

- Niedostatek pływającej kry zmniejsza liczbę fok, które przemieszczają się w inne miejsca, poza zasięg niedźwiedzi. Zatoka Obska, która od zawsze była terenem łowieckim dla niedźwiedzia polarnego, przestała nim być. Lód w tym miejscu zupełnie popękał, mówią naukowcy wiążąc ten fakt z działalnością człowieka.

- Niestety, tej zimy Zatoka Obska aż do Morza Barentsa była szlakiem komunikacyjnym dla statków transportujących zapasy gazu.

Naukowcy zauważyli, że po zabiciu przedstawiciela swojego gatunku, niedźwiedzie przykrywają to, czego nie zjadły śniegiem i lodem, żeby móc posilić się później.

Tempo wzrostu liczby niedźwiedzi polarnych jest niewielkie. Zimą rodzi się jedno lub dwoje młodych, które przez dwa lata są z matką. By mogło dojść do reprodukcji, osobniki muszą mieć około 5-6 lat.

Autor: 
Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

blic.rs

Dział: 

Reklama