Największa na świecie farma miejska na dachu zostanie otwarta w Paryżu w 2020 roku

Reklama

Obrazek użytkownika koscielniakk
ndz., 05/19/2019 - 14:16 -- koscielniakk

Największa na świecie farma miejska na dachu zostanie otwarta w Paryżu w 2020 roku

Największa na świecie farma miejska na świecie umieszczona na dachu budynku zostanie otwarta wiosną 2020 roku w Paryżu. Uprawianych będzie ponad tysiąc owoców i warzyw.

Wiosną 2020 roku Paryż ugości największą miejską farmę świata. 14000 metrów kwadratowych zostanie przeznaczonych na uprawę owoców i warzyw. Została ona zaplanowana przez firmę Viparis na dachu nowej hali Parc des Expositions w XV dzielnicy.

Ponad dwudziestu ogrodników będzie mogło zatem wyhodować ponad tysiąc owoców i warzyw oraz około trzydziestu różnych gatunków. Paryżanie będą mogli wynająć jeden ze 140 dostępnych ogrodów warzywnych, a dzieci będą mogły skorzystać z wycieczek edukacyjnych. Za eksploatację tego ogromnego warzywniaka odpowiedzialne są dwie firmy specjalizujące się w rolnictwie miejskim Agripolis i Cultures en ville. Uprawy ekspertów w dziedzinie miejskiego rolnictwa są zgodne z porami roku oraz maksymalnie ograniczają wpływ dwutlenku węgla. Jedną z metod, które będą wykorzystywane na farmie, nazywamy aeroponiką, która jest uprawą bez gleby. Rośliny będą umieszczone pionowo w kolumnach uprawnych, gdzie korzenie są natryskiwane wodą i organicznymi substancjami odżywczymi. Zatem owoce i warzywa są uprawiane bez użycia gleby przy użyciu organicznej i biologicznej pożywki, ale nie posiadają ekologicznej etykiety, ponieważ we Francji przepisy narzucają powiązanie z glebą.

Zdrowe owoce i warzywa dla Paryżan

Farma będzie żywić mieszkańców południa Paryża oraz sąsiadujące gminy poprzez bezpośrednią sprzedaż, a także kuchnię restauracji Le Perchoir, która również będzie się znajdować na dachu. Dla tych, którzy są zaniepokojeni stopniem zanieczyszczenia tych owoców i warzyw, w przeciwieństwie do uprawy z użyciem gleby, uprawa wertykalna jest niewrażliwa na zanieczyszczenie miejskie, ponieważ w jej trakcie korzenie uprawianych roślin nie wchodzą w kontakt z cząstkami zanieczyszczeń.

Autor: 
Gaétan Lebrun/Tłum. Angelika Liszka
Źródło: 

geo.fr

Reklama