Czy ludzki organizm trawi kukurydzę?

Reklama

pon., 09/21/2020 - 13:49 -- MagdalenaL

Jasnożółte ziarenka występujące w wielu z naszych ulubionych potraw często pojawiają się - pozornie niestrawione - w łazience już po kilku godzinach od spożycia posiłku. Jak to możliwe, że kukurydza swobodnie przechodzi nienaruszona przez układ pokarmowy? A może - co ważniejsze, czy w ogóle powinniśmy jeść ciężko strawne jedzenie?

​​

 

Okazuje się, że Twój układ pokarmowy wykonuje znacznie więcej pracy niż Ci się wydaje, więc na razie nie wykreślaj kukurydzy ze swojego jadłospisu. Według Andrei Watson, dietetyk z University of Nebraska-Lincoln, żółte ziarenkaktóre wydalamy, to tak naprawdę tylko zewnętrzna powłoka ziaren kukurydzy.

Nasiona kukurydzy zawierają cenny materiał genetyczny. Kluczem do jego przetrwania jest woskowata, żółta powłoka zewnętrzna, która chroni materiał genetyczny przed warunkami atmosferycznymi, szkodnikami czy transportem. Fakt, że jest tak wytrzymała, jest w rzeczywistości korzystny dla rośliny. Zewnętrzna powłoka zawdzięcza swoją odporność wytrzymałemu włóknu zwanemu celulozą, który nie jest trawiony przez ludzi, ze względu na brak odpowiednich enzymów i bakterii jelitowych w naszym przewodzie pokarmowym.

Nawet przeżuwacze, takie jak bydło, które przystosowane są do trawienia celulozy, nie zawsze mogą w pełni strawić kukurydzę, przyznała Watson. Mimo, że bydło nie je tej samej słodkiej i miękkiej kukurydzy co ludzie (ich pokarm stanowi twardsza, dojrzalsza kukurydza, którą można przechowywać przez długi czas), ich odchody takżezawierają widoczne gołym okiem ziarna. Naukowcy wykonali brudną robotę, zbierającniestrawione ziarna by przeanalizować ich zawartość odżywczą. Jak się okazało, również i w tym przypadku wnętrze nasion zostało dość mocno strawione.

Dobra wiadomość jest taka, że ​​celuloza stanowi zaledwie ok. 10% w budowie nasion kukurydzy. Zatem pozostałe 90% to przydatne składniki odżywcze. Kukurydza jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, skrobi i przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami, które nadają warzywom, takim jak kukurydza czy marchew piękny kolor.

Oczywiście jest sposób, aby kukurydza stała się dla nas bardziej strawna. Kluczem do sukcesu jest jej obróbka. „Im bardziej będzie przetworzona, tym łatwiej będzie ją strawić” - powiedziała Watson. Reguła ta dotyczy to zarówno ludzi, jak i zwierząt. Rozdrabnianie, mielenie na mokro, gotowanie –każdy z tych procesów sprawia, że ciężkostrawnewłókna celulozowe są nieco bardziej zniszczone.

W rzeczywistości większość spożywanej przez ludzi kukurydzy jest przetwarzana. Raport przeprowadzony przez Tufts University szacuje, że każdy Amerykanin zjada nawet 70 kilogramów kukurydzy rocznie. Zdecydowana większość tej kukurydzy nie jest ciężkostrawnymi ziarnami obranymi prosto z kolby, ale kukurydzą, która została przekształcona w miękkie tortille, frytki, popcorn, a także syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.

Dań łatwiejszych do strawienia nie należy jednak mylić ze zdrowszymi. Ogólnodostępne i popularne przetworzone produkty kukurydziane, takie jak olej czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, tracą większość zdrowego błonnika i składników odżywczych podczas procesu przetwarzania. „Niestrawione” ziarna kukurydzy absolutnie nie są szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości jest to znak, że jesz kukurydzę w jednej z najzdrowszych postaci!

Autor: 
Laura Antkiewicz
Źródło: 

livescience.com

Reklama