Lody zakażone Covid-19

Reklama

pt., 01/22/2021 - 18:23 -- MagdalenaL

Według wirusologa Stephena Griffina nie ma powodów do paniki

W Chinach w połowie stycznia pojawił się w pewnym raporcie zaskakujący wynik testu na obecność Covid-19: okazało się, że zakażone są... trzy próbki lodów. Rzecz miała miejsce w Tianjin, na pólnocnym wschodzie kraju.

Raport opublikowano w chińskich mediach lokalnych. Wskazuje on, że wykryto ślady SARS-CoV-2 w trzech próbkach lodów o różnych smakach: czekoladowym, truskawkowym i taro, czyli kolokazji jadalnej, rośliny występującej w tropikalnym klimacie. Lody testowano w ramach kontroli żywności.

Zakażone wirusem lody zostały wyprodukowane przez specjalizującą się w wyrobie ciastek, lodów i innych mrożonekfirmę Tianjin Daqiaodao Food Company. Po wykryciu infekcji, została ona zmuszona do zawieszenia działalności a jej 1662 pracowników skierowano na przymusową kwarantannę. 15 stycznia 700 osób zatrudnionych przez Tianjin Daqiaodao Food Company miałojuż wynik negatywny na Covid-19.

Bez paniki

Do produkcji lodów firma używa sprowadzanego z Nowej Zelandii mleka w proszku oraz serwatki z Ukrainy. Próbki lodów z pozytywnym wynikiem na Covid-19 pochodziły z partii towaru składającej się z 4836 pudełek. Gdy wykryto infekcję, ponad 2700 pudełek znajdowało się już na chińskim rynku, reszta była przechowywana w magazynie.

Szybko wszczętośledztwo w celu odnalezienia całości rozprowadzonego towaru. Władze zaapelowały do lokalnej społeczności, aby nie kupowała ona i nie jadła potencjalnie zakażonych produktów.

Przyczyna zakażenia lodów wirusem Covid-19 pozostaje nieznana. Według wirusologa Stephena Griffina z Uniwersytetu w Leeds jest to prawdopodobnie jedynie odosobnione, wyjątkowe zdarzenie. Wirus mógł, twierdzi naukowiec, przetrwać w tłuszczu lodów z racji na niezbyt wysokie temperatury konieczne do przechowywania tego produktu. Stephen Griffin uspokaja jednak: nie ma powodów do paniki.

Tłumaczył Bazyli Chara

Autor: 
Léah Boukobza
Źródło: 

slate.fr

Reklama