Czy zmiana klimatu jest gwoździem do trumny kolumbijskiej kawy?

Reklama

wt., 04/13/2021 - 13:07 -- MagdalenaL

Może i Kolumbia jest trzecim największym producentem kawy na świecie, ale kryzys klimatyczny przynosi plantatorom kawy nowe wyzwania.

W najnowszym badaniu naukowcy użyli modeli mających pomóc w przewidzeniu wpływu zmian klimatu na plantacje kawy w Kolumbii w latach 2042-2061. Badanie wykazało, że regiony, w których zbiory kawy to główne źródło utrzymania, mogą doświadczyć “istotnych konsekwencji” postępującego ocieplenia klimatu.

Kawowce to rośliny bardzo wrażliwe na zmieniającą się pogodę. Jak podaje “World Coffee Research” (organizacja non-profit zajmująca się badaniami w dziedzinie rolnictwa), niestabilne warunki atmosferyczne wpływają na zarówno ilość, jak i jakość ziaren.

W związku z rosnącymi temperaturami na świecie obszar Kolumbii, który obecnie stanowi najlepsze miejsce do uprawiania kawy, może niedługo stać się dla kawowców zbyt gorący i suchy. Przewiduje się, że ogólna produkcja w kraju nie ma zmaleć - stabilna średnia produkcja skrywa jednak za sobą bardzo różne konsekwencje dla poszczególnych plantatorów w różnych regionach.

- Prowincje kraju znajdujące się nisko nad poziomem morza doświadczą negatywnych konsekwencji zmian klimatu, a źródło utrzymania tysięcy plantatorów i ich rodzin będzie zagrożone. Około 2050 roku wydajność wielu plantacji prawdopodobnie spadnie poniżej poziomu opłacalności – powiedział Federico Ceballos-Sierra, główny autor badania.

Produkcja kawy musi stać się bardziej zrównoważona

Kluczową kwestią, dotyczącą wpływu zmian klimatu na plantacje kawy, jest wysokość położenia plantacji nad poziomem morza. Badanie z 2015 roku wykazało, że wzrost temperatury o 2 do 3 stopni wymusi przeniesienie plantacji kawy Arabica na całym świecie wyżej, na zalesione tereny górskie. 

- Kolumbia to kraj o bardzo zróżnicowanym terenie. Andy ciągną się od południowego wschodu do północno-wschodniej części kraju – powiedziała Sandy Dall’Erba, współautorka badania. - W przyszłości plantacje znajdujące się wyżej będą prosperować lepiej. Jeśli jest kogoś stać na kupno działek na takich obszarach, byłaby to z pewnością dobra inwestycja.

Badacze podkreślają jednak, że produkcja nie może przesuwać się coraz wyżej i wyżej. Relokacja jest nie tylko kosztowna, ale także po prostu nieosiągalna dla 550 tysięcy drobnych kolumbijskich rolników, którzy polegają całkowicie na zbiorach kawy. Około 80% kawy sprzedawanej na całym świecie pochodzi z małych plantacji w Afryce, Azji, i Ameryce Łacińskiej.

Jakie jest wyjście?

- Badania przeprowadzane w przyszłości mogą przyjrzeć się różnym strategiom adaptacji, ich kosztom, i najlepszym rozwiązaniom - powiedziała Dall’Erba. Takie strategie obejmują m.in. lepszą system irygacyjny, osłanianie upraw koronami drzew lub wybieranie odmian kawy bardziej odpornych na ocieplenie klimatu. - Myśląc perspektywistycznie na okres powyżej 40 lat, bez odpowiednich adaptacji przyszłość wygląda dość mrocznie.

Autor: 
Rosie Frost, tłum. Zuzanna Witt
Dział: 

Reklama