Badania wykazały że kofeina może pomóc trzmielom w skuteczniejszym zapylaniu

Reklama

czw., 07/29/2021 - 15:03 -- MagdalenaL

Eksperyment z wykorzystaniem kofeinowej mikstury na gniazdach pszczół może pomóc rolnikom w zapewnieniu zapylania upraw.

Jak wykazały badania kofeina zawarta w porannej kawie, która pobudza wielu ludzi do działania, podobnie działa na trzmiele i pomaga im zapylać bardziej efektywnie.

Skutki kryzysu klimatycznego, utraty siedlisk i stosowania pestycydów nadwerężyły populacje dzikich zapylaczy, w tym pszczół, ciem, os, motyli, chrząszczy i ptaków. W rezultacie niektórzy sadownicy zaczęli polegać na „kontrolowanych zapylaczach” takich jak komercyjne kolonie trzmieli, aby zapylać swoje uprawy.

Jednak ci pożyteczni pomocnicy nie są tak efektywni, jak życzyliby sobie tego hodowcy, część z nich nie opuszcza gniazda, podczas gdy inni są łatwo rozpraszani przez inne rośliny w pobliżu, co oznacza że uprawy nie są w pełni zapylane. Badanie miało na celu ocenę tego, czy pszczoły mogą zostać nakierowane na konkretne zapachy. Aby tego dokonać, badacze stworzyli specjalną mieszankę kofeiny, cukru i specyficznego zapachu „kwiatu docelowego” np. zapach kwiatów truskawki, który chcieli, aby ich pszczoły znalazły, i rozprowadzili zapach po gnieździe.

Pszczoły zostały następnie wypuszczone w laboratorium, gdzie sztuczne kwiaty były albo oblane docelowym zapachem, albo delikatną, cytrusową nutą linalolu, związku nieobecnego w kwiatach truskawek. Chcieliśmy zobaczyć, czy pszczoły wybiorą wszystkie kwiaty jednakowo, ponieważ wszystkie były jednakowo nagradzane, czy też wybiorą kwiaty o zapachu podobnym do tego, na który były wystawione w gnieździe - powiedziała autorka badania, dr Sarah Arnold z instytutu zasobów naturalnych na Uniwersytecie w Greenwich.

Pszczoły, które miały styczność z kofeinową miksturą były znacznie bardziej zainteresowane docelowymi kwiatami o zapachu truskawki niż kwiatami „rozpraszaczami”. Dodatkowo autorzy powiedzieli, że mikstura nie wydaje się być dla nich szkodliwa, ponieważ nie zaobserwowano zmian w długości życia pszczół.

Badania zostały sfinansowane przez Biotechnology and Biological Sciences Research Council, Biobest (który dostarcza trzmiele dla sadowników) oraz Berry Gardens (grupę producentów i sprzedawców owoców). Poprzednie badania mające na celu zmianę zachowania pszczół polegały na umieszczeniu kofeiny bezpośrednio na kwiatach, aby je przyciągnąć, co jest niepraktyczne na dużą skalę.

Arnold powiedziała że ten eksperyment może być jednak dobrym początkiem do ułatwienia rolnikom zagwarantowania zapylania ich upraw. W warunkach polowych […] pszczoły musiałyby radzić sobie z różnymi warunkami pogodowymi, musiałyby latać na dalsze odległości i mierzyłyby się z innymi wyzwaniami, zaznaczyła że potrzeba udanej próby polowej, zanim będzie można stosować ten sposób w praktyce.

Dodała że, jeśli wyniki będą powtarzalne, skorzystają na tym wszyscy. Hodowcy zyskają więcej pieniędzy dzięki trzmielom, dzikie pszczoły potencjalnie będą miały mniejszą konkurencję o źródła żywności. A my jako konsumenci, mamy nadzieję że otrzymamy również więcej owoców.

Autor: 
Natalie Grover Tłum. Eryk Mórawski

Reklama