W Japonii zaczęto sprzedawać pomidory modyfikowane genetycznie, które zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi

Reklama

czw., 09/23/2021 - 23:47 -- MagdalenaL

Źródło zdjęcia: Pixabay

W Japonii po raz pierwszy zaczęto sprzedawać różnorodne pomidory, które mogą zapobiegać nadciśnieniu. W tym celu naukowcy wykorzystali technologię edycji genomu.

O tym pisze The Japan News.

Takie pomidory opracowała firma Sanatech Seed z Tokio. Aby pomidory mogły zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi, ilość kwasu gamma-aminomasłowego w pomidorach została zwiększona 4-5 razy.

Startup został uruchomiony na Uniwersytecie Tsukuba. Te pomidory są uprawiane w szklarniach i sprzedawane online.

Aby móc sprzedawać taki produkt, Sanatech Seed wysłało zawiadomienie do japońskiego Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej w grudniu 2020 roku. Resort zatwierdził inicjatywę.

Choć japoński rząd nie wymaga informowania konsumentów, że produkty zostały wykonane przy użyciu technologii edycji genów, Sanatech Seed zdecydował się umieścić tę informację na opakowaniu.

Autor: 
Ostap Kramar / tłum. Anastasiia Vasylchenko

Reklama