Świat stracił jednego z najstarszych żyjących na nim pingwinów w zoo w Oregonie. Mochica miał 31 lat

Reklama

ndz., 10/17/2021 - 22:38 -- MagdalenaL

Zdjęcie: CNN

W weekend świat utracił jednego z najstarszych żyjącym na nim pingwinów, stało się to w zoo w Oregonie. Mochica, znany jako Mo, miał 31 lat.

Był najstarszym samcem z gatunku pingwinów peruwiańskich żyjącym w Ameryce i całe swoje życie mieszkał zoo w Portland, aż do momentu, kiedy został w sobotę poddany eutanazji na skutek dolegliwości spowodowanych podeszłym wiekiem.

„Miał zaawansowaną zaćmę w jednym oku, zamglenie spowodowane starością w drugim oku, obustronny artretyzm w biodrach” – powiedział Travis Koons, który nadzoruje populację ptaków w zoo. „Był po prostu bardzo starym ptakiem”. Trudno było mu cokolwiek widzieć i czasami również chodzić”.

Wykluty 6 lipca 1990, Mo uwielbiał spędzać czas z ludźmi i często wybierał przesiadywanie w pomieszczeniach dla pracowników zoo ponad towarzystwo jego ptasich przyjaciół.

„Dość powszechnym zjawiskiem było wchodzenie do kuchni w kwaterach dla pracowników i widok Mo ‘pomagającego’ w przygotowywaniu jedzenia albo po prostu przesiadującego z personelem opiekującym się zwierzętami” – powiedział Koons.

Mo był najstarszym samcem z jego gatunku mieszkającym w zoo lub akwarium w całej Ameryce Północnej, a być może i na całym świecie – twierdzi Koons.

Przedstawiciele jego gatunku, czyli dzikich pingwinów peruwiańskich rzadko żyją dłużej niż 20 lat, twierdzą przedstawiciele zoo w komunikacie prasowym.

„Jest to niesamowicie smutny dzień dla jego zespołu opiekunów i dla wszystkich, którzy spędzali czas z tym niezwykłym ptakiem” – powiedział Koons. „Każdy z nas napotykał w swoim życiu zwierzęta, które zostawiały niezmywalne ślady na naszych sercach. Mochica zostawił ślad w sercach tysięcy ludzi. Inspirował całe pokolenia”.

Pingwiny peruwiańskie są gatunkiem rdzennym dla Ameryki Południowej i są chronione na mocy Endangered Species Act - amerykańskiej ustawy o zagrożonych gatunkach z 1973 roku. Ich nadmierny odłów przez drapieżniki, jak również zaplątywanie się w rybackie sieci stanowią zagrożenie dla ich populacji.

Według zoo, pingwiny peruwiańskie są najbardziej bezbronnym i zagrożonym wyginięciem gatunkiem pingwinów, gdyż ich populacja szacowana jest na zaledwie około 12,000 rozmnażających się par.

„Pingwiny peruwiańskie żyją na obszarze mocno dotkniętym działalnością człowieka” – powiedział Koons. „One potrzebują zdrowych i bezpiecznych siedlisk w oceanie by prawidłowo funkcjonować jako gatunek, a my możemy im w tym pomóc – nawet poprzez proste sposoby, takie jak pobranie aplikacji Seafood Watch albo wybieranie owoców morza ze źródeł nienaruszających równowagi ekologicznej”.

Autor: 
Andy Rose i Aya Elamroussi Przekład: Michalina Budner

Reklama